Ресторантьори с ново искане към управляващите за облекчаване на забраната за

...
Ресторантьори с ново искане към управляващите за облекчаване на забраната за
Коментари Харесай

Предвиждат се кардинални промени в закона за пушенето на обществени места, които ще засегнат милиони българи

Ресторантьори с ново искане към управляващите за облекчение на възбраната за пушене в заведенията. Надяват се на законови промени след нова година, оповестява Нова телевизия.
Опитът да се върне остарялото състояние с пушенето в заведенията, като се създадат зали за пушачи и непушачи – претърпя неуспех през лятото. Сега ресторантьори желаят нов спор.
„ Да изясним каква е обстановката в този момент – неразрешено е пушенето в заведенията, какво се прави – пуши се ”, изясни зам.-председателят на здравната комисия в Народното събрание Георги Колев.

Браншът предлага да се узакони пушенето в изнесени площи, отвън заведението и те да са не повече от 20 квадратни метра от комерсиалната повърхност. „ Тази тотална възбрана сега не работи и аз мисля, че хората, които се занимават в здравната комисия с това нещо също го осъзнават и ще би трябвало да има леки корекции ”, счита ръководителят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алиберов.
Към момента обаче в здравната комисия на Народното събрание няма единогласие.  „ Аз персонално като непушач се усещам удобно при съществуващата възбрана, това обаче не ми дава правото и основанието да загърбя този проблем ”, разяснява зам.-председателят на Народно събрание Явор Нотев.

Отговорността за здравето е лична, уверена е доктор Нигяр Джафер от Движение за права и свободи. Според нея обаче институциите и страната би трябвало да пазят и непушещите.
„ Защото е несъмнено потвърдено с чисто медицински индикации и зследвания, че над 4000 нездравословни сътрудника се съдържат в тютюневия пушек ”, споделя Джафер.
„ Ако клиентите не желаят да пушат, няма да има зона за пушачи, няма да водим този диалог за какво се пуши в нощните заведения и за какво се пуши сега в заведения за хранене, питейни заведения, клубове… ”, споделя обаче Алиберов.
„ Следваща либерализация на тези ограничения, ще бъдат крачка в неверна посока ”, счита доктор Нигяр Джафер.

В редиците на патриотите към този момент има настройка да се съобразят с настояването на ресторантьорите.  От ГЕРБ обаче се въздържат от коментар, до момента в който не се състои полемиката и не чуят причините на всички наранени страни. В левицата също не е обсъждана обща позиция.
„ Трябва да се тръгне в посока на доста строга регулация, или не трябва да се взимат половинчати ограничения ”, разяснява проф. Георги Михайлов от Българска социалистическа партия.
А равносметката за годината в София. Направени са 1 300 инспекции, формирани са над 100 акта на извършители на възбраната за пушене, като съвсем всички са на физически лица.
Инфо: БЛИЦ

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР